Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Σενάρια βασισμένα σε βιβλία. Τέσσερις ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες για τη νέα σεζόν.

Σενάρια βασισμένα σε βιβλία.

Τέσσερις ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες για τη νέα  σεζόν.

Επιμέλεια:Χαριτίνη Μαλισσόβα

Είναι γνωστό πως ο κινηματογράφος αρέσκεται να "σεναριοποιεί" τα ευπώλητα βιβλία.
Δεν είναι πάντα επιτυχημένες οι μεταφορές στη μεγάλη οθόνη,ωστόσο το Χόλυγουντ επιμένει με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία( τις περισσότερες φορές )να μας δίνει σε εικόνες όσα διαβάσαμε.
Την περσινή σεζόν είδαμε τις πολυαναμενόμενες και πολυαμφιλεγόμενες "50 αποχρώσεις του γκρι" και την "Τριλογία της Απόκλισης" να σπάνε τα ταμεία.
Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τη μεταφορά του βιβλίου της Τζότζο Μόις,με τίτλο "Πριν έρθεις εσύ",ταινία που αγάπησαν κυρίως τα κορίτσια της μετεφηβικής ηλικίας,αφού τόσο το σενάριο,όσο και η σκηνοθεσία έχουν έντονο το στοιχείο του εξιδανικευμένου,ρομαντικού έρωτα.
Ακολούθησε η τρίτη ταινία με πρωταγωνίστρια την Μπρίτζετ Τζόουνς,13 χρόνια μετά την πρώτη και αυτή τη φορά να εγκυμονεί στα 43 της.Οι λάτρεις του είδους έσπευσαν,καθώς και όσες ήθελαν να δουν το νέο πρόσωπο της Ρενέ Ζελβέγκερ μετά τις πολύφερνες πλαστικές επεμβάσεις.
Με τα..καλύτερα να έρχονται (αισιόδοξη εκ φύσεως!) αναμένεται η μεταφορά του Inferno,με τον καθηγητή Λάνγκστον,πάντα υποδυόμενο από τον εξαιρετικό Τομ Χανκς,(ο οποίος,παρεμπιπτόντως,ήταν για μία ακόμα φορά μοναδικός στην ερμηνείς του ως Sully)
ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα προβληθεί το "Κορίτσι του Τρένου",βιβλίο που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων,(έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ ήταν για 19 εβδομάδες το νούμερο 1 βιβλίο στη λίστα των New York Times),
με την Έμιλι Μπλαντ στον κεντρικό ρόλο.

 Καλό κινηματογραφικό φθινόπωρο.
Χ.Μ




Α)Πριν έρθεις εσύ


Τζότζο Μόις,εκδ.Ψυχογιός

Μετ.Χρύσα Μπανιά



Το βιβλίο

Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα. 


Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα τού φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στη ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του. 


Τελικά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.


Η ταινία 

Δραματική,Διάρκεια: 110'

Σκηνοθεσία Τία Σάροκ με τους: Εμίλια ΚλαρκΣαμ ΚλάφλινΤζάνετ ΜακΤίρ

Η απόλυτα hot Εμίλια Κλαρκ του τελευταίου «Εξολοθρευτή» και του «Game of thrones» αποτελεί το μεγάλο εμπορικό ατού της κινηματογραφικής διασκευής του ομότιτλου λογοτεχνικού μπεστ σέλερ της Τζότζο Μόγες, με τη σπουδαία θεατρική σκηνοθέτιδα Θία Σάροκ (καλλιτεχνική διευθύντρια του λονδρέζικου Southwark Playhouse από τα 24 της ) να στέκεται για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα. Το αποτέλεσμα, χωρίς να ενθουσιάζει, δύσκολα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό, αφηγούμενο την ιστορία τής (σούπερ ) γλυκιάς και (σούπερ ) αισιόδοξης Λου, η οποία αναλαμβάνει τη φροντίδα του νεαρού, ωραίου, πάμπλουτου και καθηλωμένου σε αναπηρικό καροτσάκι Γουίλ. 

Προσπαθεί να δώσει νόημα στη ζωή του και να τον διασκεδάσει, αλλά εκείνος φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του, σε ένα καλοβαλμένο και ανάλαφρο ρομαντικό δράμα. Τελικά περισσότερο τις διεκπεραιώνει παρά τις εξελίσσει, διαλέγοντας πάντα τον τρόπο που θα μοιάζει ακόμη πιο χαριτωμένη η μπριόζα, αλλά λίγη ως κωμική πρωταγωνίστρια,Εμίλια Κλαρκ. 



Β.Το μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς

Έλεν Φήλντινγκ,μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη,Εκδόσεις Πατάκη2016 740 σελ.

Το βιβλίο



Όταν ξεκινάει το ηµερολόγιό της η Μπρίτζετ είναι τριάντα χρονών, ζει στο Λονδίνο και η ζωή της µοιάζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο: καπνίζει, πίνει και οι άντρες που γνωρίζει είναι παντρεµένοι, κακόγουστοι ή γκέι. Το µόνο καλό είναι ότι κατάφερε µέσα σ' έναν χρόνο να χάσει εννέα κιλά - και στο ίδιο διάστηµα να ξαναπάρει µόνο οκτώ.

Η γυναίκα που ξεπήδησε από το εβδοµαδιαίο χρονογράφηµα της δηµοσιογράφου τότε Έλεν Φήλντινγκ στην εφηµερίδα Independent είναι µια από τις πιο αγαπηµένες ηρωίδες της εποχής µας, που το 2016 κλείνει είκοσι χρόνια λογοτεχνικής ζωής, µε πολλά εκατοµµύρια αντίτυπα βιβλίων, µεταφράσεις στις περισσότερες γλώσσες του κόσµου, τρεις ταινίες και ακατάπαυστη αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή.



Η ταινία 
Σκηνοθεσία: Σάρον Μαγκουάιρ
Ηθοποιοί: Ρενέ Ζέλβεγκερ, Κόλιν Φερθ, Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Έμμα Τόμσον
Κωμωδία


Η Μπρίτζετ Τζόουνς, η δημοσιογράφος-γκαφατζού-αντιηρωίδα των κομεντί που έκανε διάσημη τη Ρενέ Ζελβέγκερ, επιστρέφει 11 χρόνια μετά το σίκουελ της αυθεντικής ταινίας, «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς». Κι αυτή τη φορά εγκυμονεί . Το «Bridget Jones's Baby», η τρίτη ταινία της σειράς, στηρίζεται κι αυτό σε βιβλίο της Ελεν Φίλντινγκ (στο «Bridget Jones: Mad About the Boy»), με σκηνοθέτιδα την Σάρον Μαγκουάιρ (που υπέγραψε και την πρώτη ταινία) και ήδη προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ρενέ Ζελβέγκερ και Κόλιν Φερθ επιστρέφουν στους ρόλους τους ως «Μπρίτζετ Τζόουνς» και «Μαρκ Ντάρσι», κι ο νέος ανταγωνιστής του Μαρκ, καθώς ο Χιου Γκραντ δε συμμετέχει στην ταινία, δεν είναι άλλος από τον Πάτρικ Ντέμπσι.Το σενάριο της ταινίας δεν ακολουθεί πιστά το βιβλίο της Φίλντινγκ, το οποίο θέλει την Τζόουνς να μεγαλώνει δύο παιδιά μόνη της, μετά το... θάνατο του Ντάρσι, γιατί τότε, άλλωστε, πώς θα έπαιζε ο Κόλιν Φερθ; Η Μπρίτζετ κι ο Μαρκ έχουν μόλις χωρίσει, εκείνη συναρπάζεται από τον Ντέμπσι, διαπιστώνει γρήγορα πως είναι έγκυος και δεν ξέρει ποιος από τους δυο άντρες της ζωής της είναι ο πατέρας. 

Σε αυτή την ωριμότερη φάση, η αιωνίως γκαφατζού (αλλά με πεσμένα φτερά) Μπρίτζετ Τζόουνς δεν διαθέτει την άναρχη απερισκεψία της πολύ κωμικότερης νιότης της. Φυσικά, δεν παραλείπει να υποπέσει σε ρεζιλέματα, ανάλογα με την ηλικία και τη θέση της παραγωγού σε εκπομπή ενημέρωσης, καθώς και να αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα επαγγελματικά δεδομένα με την έλευση μιας καινούργιας, hip ομάδας συμβούλων με χαμηλή αντίληψη περί του τι είναι είδηση, αυθάδεια και «ειρωνικά μούσια». Η ταχύτητα και η αψάδα της πρώτης και καλύτερης από τις τρεις Μπρίτζετ Τζόουνς που έχουν μεταφερθεί στην οθόνη έχει εξατμιστεί στον χρόνο και την επανάληψη, αλλά οι χαρακτήρες έχουν επιστρέψει με αποτελεσματικότητα, από τους γονείς και την παρέα των φίλων μέχρι τον αμετανόητα βραδυφλεγή Κόλιν Φερθ, και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οι δύο προσθήκες είναι η πάντα απολαυστική, σπουδαία Έμμα Τόμσον στον ρόλο της αγέλαστης γυναικολόγου και σε κύριο ρόλο ο Πάτρικ Ντέμπσι, ιδανικός ως αυτοδημιούργητος γόης που του ξεφεύγει λίγη αμερικάνικη αλαζονεία και πολλή ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς. Το μοντέλο που εφαρμόζει η Μπρίτζετ Τζόουνς και οι τραγικωμικές της περιπέτειες συνεχίζονται χωρίς εκπλήξεις και ότι κι αν γράφεται εκτεταμένα στον Τύπο για τη Ρενέ Ζελβέγκερ και τη δραστική αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου της, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο το συμπαθητικό της προφίλ και την ικανότητά της να προσδίδει μια αδέξια ανατρεπτικότητα στον δύσκολο περίγυρό της.(lifo.gr)


Γ)Ινφέρνο

Inferno,Dan Brown,εκδ.Ψυχογιός
Μετάφραση:Χρ.Καψάλης


Το βιβλίο

«Η Κόλαση, το τέταρτο μυθιστόρημα του Dan Brown με πρωταγωνιστή το Ρόμπερτ Λάνγκντον, συνδυάζει γνώριμα αλλά και νέα στοιχεία, προσφέροντας μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια με άφθονες δόσεις συμβολισμού και μυστηρίου.

Συγγραφέας και πρωταγωνιστής, μετά το σύντομο πέρασμά τους από την Αμερική στο Χαμένο Σύμβολο, επιστρέφουν και πάλι στην Ευρώπη και την Ιταλία, η οποία φιλοξένησε το κύριο μέρος της δράσης στις δύο πρώτες περιπέτειες του Λάνγκντον. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο του μυθιστορήματος μεταφέρεται ακόμη βορειότερα από τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, στη Βενετία. Η κοσμοπολίτικη όσο και μυστηριώδης έδρα των Δόγηδων, μια πόλη υπό διαρκή πολιορκία από τα νερά της Αδριατικής, μετατρέπεται ολόκληρη σε σύμβολο μιας άλλης, διαρκούς απειλής, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χαρακτήρες του βιβλίου: της επίδρασης του ανθρώπου στον πλανήτη.

Αυτή τη φορά, κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο εξυφαίνεται η πλοκή του μυθιστορήματος είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, Η Θεία Κωμωδία του Δάντη, ένα αλληγορικό έπος το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα. 

Ο Dan Brown φέρνει σε θέση πρωταγωνιστή όχι μόνο την εικόνα, τους πίνακες και τα γλυπτά που πάντοτε είχαν πρώτη θέση στα μυθιστορήματά του, αλλά και το λόγο, τη δύναμη των λέξεων όχι απλά να περιγράφουν, αλλά και να καθορίζουν την αντίληψη του ανθρώπου για το τι είναι πραγματικό και τι όχι. Κι όπως πάντα, τα όρια του πραγματικού με το φανταστικό, της αλήθειας με το ψέμα, του Παραδείσου με την Κόλαση, αποδεικνύονται δυσδιάκριτα όσο και σχετικά.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Λούντβιχ Βίγκενσταϊν, «Η Κόλαση δεν είναι οι άλλοι. Είναι ο εαυτός σου».(clickatlife) 


Η ταινία

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Φελίσιτι Τζόουνς, Ίρφαν Καν, Ομάρ Σι, Μπεν Φόστερ, Σίντσε Μπαμπέτ Κνούντσεν,97´

Ψάξε και θα βρεις.Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο.

Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Λάνγκτον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκτον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.

Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδίατου Δάντη, ο Λάνγκτον και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή…

Ημερομηνία προβολής στην Ελλάδα: 28 Οκτωβρίου 2016





Δ)"Το κορίτσι του τρένου"


Πόλα Χόκινς (εκδ.Ψυχογιός,μετ.Αναστάσης Αργυρίου)



Το βιβλίο 

Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη.


Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…


Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στα χνάρια των επιτυχιών Το κορίτσι που εξαφανίστηκε και Αμνησία.(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Το «Κορίτσι του τρένου»βρέθηκε  στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times επί τέσσερις μήνες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου ξεπέρασε το ενάμισι εκατομμύριο σε πωλήσεις, απόλαυσε είκοσι συναπτές εβδομάδες παραμονής στην πρώτη θέση των εμπορικότερων βιβλίων της Βρετανίας και αποτελεί πλέον το πιο μοσχοπουλημένο μυθιστόρημα ενηλίκων όλων των εποχών, γκρεμίζοντας ονόματα σαν τον Νταν Μπράουν, την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και την Ε.Λ. Τζέιμς των «50 αποχρώσεων…»,ενώ παρέμεινε για 81 συνεχόμενες εβδομάδες στη λίστα best seller των New York Times



Η ταινία


Σκηνοθεσία: Τέιτ Τέιλορ

Ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζάστιν Θερού, Χέιλι Μπένετ, Λουκ Έβανς, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Λίσα Κούντροου, Μπίλι Μπερκ, Μαρία Μπέλο,81´

Η βασική πλοκή ίσως να ακούγεται σαν σαπουνόπερα αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε μια αγωνιώδη ιστορία σκοτεινών μυστικών, καθώς η Rachel, η οποία είναι αλκοολική, μία μέρα αφού βλέπει κάτι σοκαριστικό σε ένα από τα ταξίδια της με το τρένο, ξυπνά τραυματισμένη, γεμάτη μελανιές αλλά χωρίς να θυμάται τι έγινε το προηγούμενο βράδυ.

Από εκείνο το σημείο, ένα καθηλωτικό, ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου ξεκινά.

Το έντονο μυστήριο της πλοκής σε συνδυασμό με το ταλέντο της Emily Blunt, η οποία υποδύεται τη Rachel στην ομότιτλη ταινία, αλλά και τη σκηνοθεσία του Tate Taylor του οσκαρικού The Help, υπόσχονται ένα δραματικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και ανατροπές, στα πρότυπα του Gone Girl του David Fincher, το οποίο είχε προταθεί για Όσκαρ. 

Η ταινία The Girl on the Train κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στις 7 Οκτωβρίου και λογικά, θα βρει τον δρόμο προς τις ελληνικές αίθουσες λίγο αργότερα. (Cinemag)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου