Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Στον τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016.

Στον τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016.

Επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική, αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Επιμέλεια:Χαριτίνη Μαλισσόβα

Χθες ανακοινώθηκε η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016.

Η Σουηδική Ακαδημία για το φετινό βραβείο επέλεξε τον τραγουδοποιό-ποιητή Bob Dylan «για τους νέους δρόμους ποιητικής έκφρασης που έχει δημιουργήσει στην μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού».

Ο 75χρονος σήμερα Μπομπ Ντίλαν ξεκίνησε από μικρός να παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και πιάνο. Το 1959 φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα και όταν άκουσε για πρώτη φορά τον θρύλο της φολκ μουσικής Γούντι Γκάρθι, τον λάτρεψε, τα παράτησε όλα και έφυγε για τη Νέα Υόρκη ώστε να τον γνωρίσει. Ο Γκάρθι, που εκείνη την περίοδο νοσηλευόταν, τον έχρισε διάδοχό του. 

Λέγεται (μια από τις εκδοχές) πως ο Μπομπ Ντίλαν αποφάσισε να γίνει από... Ρόμπερτ Ζίμερμαν... Μπομπ Ντίλαν προς τιμήν του Ουαλού ποιητή Ντίλαν Τόμας, που είχε πεθάνει λίγα χρόνια νωρίτερα στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 39 ετών από υπερβολική χρήση αλκοόλ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia και οι δρόμοι τους δεν χώρισαν ποτέ!

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι το τελευταίο που απονέμεται για φέτος. Συνοδεύεται συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ). Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους υπό τις επευφημίες των παρισταμένων στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη.

Η ανακοίνωση της βράβευσης του Dylan ήρθε μεν ως έκπληξη, όχι όμως και τόσο μεγάλη καθώς είναι γνωστή η τακτική της Ακαδημίας να εκλέγει συχνά αναπάντεχους νικητές -τόσο αναπάντεχους που ούτε οι ίδιοι δεν το περίμεναν. (Η περσινή νικήτρια, Svetlana Alexievich, έμαθε πως κέρδισε το Νόμπελ όταν οι δημοσιογράφοι της χτύπησαν την πόρτα για να της ζητήσουν δηλώσεις.)

Το Νόμπελ για τη λογοτεχνία δεν ανακοινώνει τους υποψηφίους του, ούτε παρουσιάζει τελικές λίστες για τους επικρατέστερους διεκδικητές, όπως συνηθίζεται με πολλά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία. Τα ονόματα των υποψηφίων κλείνουν τον Φεβρουάριο, (αυτή είναι τελευταία προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας), ενώ τον Μάιο η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει ποιοι είναι οι πέντε συγγραφείς που θα αναμετρηθούν σε τελικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μέλη της επιτροπής μελετούν ενδελεχώς το έργο της πεντάδας συζητώντας εξαντλητικά τις υποψηφιότητες τον Σεπτέμβριο προκειμένου να καταλήξουν στην απόφασή τους στις αρχές Οκτωβρίου.

Η επιτροπή δεν επιτρέπει μέχρι τότε να διαρρεύσει καμία πληροφορία προς τα έξω. Κάθε χρόνο, παρόλα αυτά, τέτοιες ημέρες, ξεκινάει μια ατέρμονη εικοτολογία για το ποιος θα είναι ο νικητής. Οι προβλέψεις δεν έχουν παρά σπανίως ευτυχήσει. Πολλά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής σκηνής έχουν θεωρηθεί επί χρόνια ισχυροί υποψήφιοι, αλλά δεν κέρδισαν ποτέ κάτι παραπάνω από την πιθανολογούμενη δόξα τους.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Ντύλαν,άρχισαν οι συζητήσεις αλλά και τα γνωστά τρολαρίσματα για το αν έπρεπε να δοθεί σε έναν στιχουργό και μουσικό το Νόμπελ λογοτεχνίας τη στιγμή που βρίσκονται εν ζωή τόσοι ποιητές και μυθιστοριογράφοι.
"Η επιλογή Ντίλαν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ όταν είναι ακόμα ζωντανός ο Λέοναρντ Κοέν» έγραψε ο/η Domn.Dim. «Αφού επέλεξαν στιχουργό, δώστε το τουλάχιστον σε έναν που έχει σοβαρή ποίηση και έχει γράψει και 1-2 βιβλία (και αν θυμάμαι καλά, και ο Κοεν και η Μπαεζ έχουν γράψει τραγούδια για το Ντύλαν (Πηγή: www.lifo.gr,η οποία διεξάγει ψηφοφορία σχετικά με την ορθότητα της επιλογής του γνωστού δημιουργού για το εν λόγω βραβείο)

Από την άλλη,φράσεις όπως:"Πραγματικά μεγάλη στιγμή που η επιτροπή δεν επέλεξε κάποιον αποστειρωμένο λογοτέχνη αλλά έναν καλλιτέχνη που επηρέασε την σημερινή μορφή της έντεχνης μουσικής. Έμεινα έκπληκτος!»,κάνουν επίσης το γύρο του διαδικτύου.

Ας δούμε τη θετική πλευρά.
Ο Μπομπ Ντίλαν μελοποιεί ο ίδιος την ποίησή του.
Έχει επηρεάσει τόσες γενιές.
Γνώρισαν την ποίηση μέσω των στίχων του και όσοι δεν θα είχαν ποτέ επαφή μαζί της.
Αλήθεια,ποιος δεν γνωρίζει το "one more cup of cofee",το "hurricane",το "Senior",ποιος δεν έχει ψιθυρίσει κάποιο στίχο από τα εκατοντάδες τραγούδια που βασίζονται στην ποίησή του;
Ίσως αυτό να ήταν το κριτήριο της Ακαδημίας.
Ο Ντίλαν είναι αναγνωρίσιμος σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Η μουσική του μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην μουσική του 20ου αιώνα όπως το κάνει ο Μπομπ Ντίλαν εδώ και 54 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου