Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

 

NOVEMBER MAN Ο άνθρωπος του Νοέμβρη

Περιπέτεια
ΗΠΑ 2014,108'
Σκηνοθεσία: Ρότζερ Ντόναλντσον
Παίζουν: Πιρς Μπρόσναν, Όλγκα Κιριλένκο, Λουκ Μπρέισι
 
 
 
Ως ηθοποιός έχει ταυτιστεί με τον δυνατό ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Και φαίνεται πως ο ρόλος αυτός θα τον ακολουθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να ερμηνεύσει και άλλα πρόσωπα στις διάφορες ταινίες που τον είδαμε τα τελευταία χρόνια.
 
 
Το βιβλίο
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ, “There Are No Spies” από τη δημοφιλή σειρά βιβλίων November Man, η ταινία είναι το απόλυτο κυνήγι της γάτας με το ποντίκι, με φόντο τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπίας.

Ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός Ντίνο Κόντε που πρότεινε τη σειρά βιβλίων November Man του αμερικανού συγγραφέα Μπιλ Γκρέιντζερ στην Σαντ Κλερ. Γραμμένα στα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά, τα δεκατρία βιβλία της σειράς έχουν στο επίκεντρο τους τον ισχυρό, σύνθετο και ενδιαφέρον Πίτερ Ντέβερο – έναν άνθρωπο που περιστοιχίζεται από χαρακτήρες που εκ περιτροπής αποτελούν τα καλύτερα και χειρότερα δείγματα της ανθρώπινης φύσης, και κινούνται σε έναν κόσμο διεφθαρμένης εξουσίας, απάτης, ανταλλαγμάτων και ιδιοτέλειας.

Το κυριότερο, το σκηνικό του «Ψυχρού Πολέμου» στα βιβλία του Γκρέιντζερ θα μπορούσε πειστικά να μεταφερθεί στο σήμερα ώστε να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα παγκόσμια πολιτική κατάσταση.

Η Σαντ Κλερ αγόρασε τα δικαιώματα για το 7ο βιβλίο, There are no spies. Δεν ήταν μόνο ιδανικό για να παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη, αλλά το κυριότερο ήταν ότι στο σημείο αυτό ο Ντέβερο, ήταν πλέον ώριμος και έμπειρος. Είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και θα χρειαζόταν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να μπει και πάλι στο παιχνίδι.
Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί το σενάριο και το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο σωστός σκηνοθέτης.(lifo gr)
 
 
 
Η ταινία
Με κωδικό όνομα, `The November Man', ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν.

Ο Brosnan δεν υποτιμά τον ρόλο του. Αντιθέτως, τον εκτιμά και τον σέβεται, με δεδομένη πάντα την υπερβολή, που μπορεί να υπάρξει σε μία τέτοια ταινία. Ως πρωταγωνιστής, είναι καθηλωτικός κάποιες στιγμές, ενώ δεν λείπουν και οι σκηνές, που γίνεται αισθητή η ηλικιακή φθορά,ένας πρώην Bond,κι όταν μάλιστα πλαισιώνεται από μια Ολγκα Κιριλένκο,πάντα τα καταφέρνει και πάντα τραβά το ενδιαφέρον.
Αν θέλετε να χαλαρώσετε και κυρίως,επειδή είναι είναι καλοφτιαγμένη και καλαίσθητη αξίζει να τη δείτε.

Χαριτίνη Μαλισσόβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου