Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

                                                                     Cinderella | Σταχτοπούτα
                                                                  ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 112΄.

Με καλοσύνη,θάρρος και λίγη δόση μαγείας
όλα μπορούν να πάνε καλά"
 
 
 
Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh.
Πρωταγωνιστούν: Lily James, Cate Blanchett,Richard Madden


Η Disney συνεχίζει την παράδοση της μεταφοράς κλασικών παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη
επιστρατεύοντας την θεατρική, σαιξπηρικών καταβολών παιδεία του σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα ο οποίος με μεράκι και όραμα δίνει μια νέα πνοή στην κλασική ιστορία και την αναπτύσσει με το δικό του τρόπο.

Ο Branagh είπε για την ταινία: «Σεναριακά, παρουσιάσαμε ένα κορίτσι του οποίου η ζωή δεν θα εξαρτιόταν από την εμφάνιση ενός άντρα. Η ζωή της δεν εξαρτιόταν από ακριβά πράγματα. Επίσης, αυτό το κορίτσι δεν θα οριζόταν από μια μαγική ή υπερφυσική δύναμη, όπως η Νεράιδα, που είναι παντοδύναμη και μπορεί να φροντίσει για τα πάντα. Η Νεράιδα τη βοηθάει, αλλά όπως και στη ζωή, τα πράγματα εξαρτώνται κυρίως από το ίδιο το άτομο. Η Σταχτοπούτα αντιμετωπίζει επαρκώς τις προκλήσεις».
Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια που να είναι πνευματώδης και έξυπνη, σκληρή αλλά όχι άκαρδη, να έχει μία λάμψη στα μάτια και εσωτερική ομορφιά σε συνδυασμό με φυσικό κάλλος. Η Lily James ενσαρκώνει τη Σταχτοπούτα με όλα αυτά τα στοιχεία».

Η σχέση του Πρίγκιπα με την Ella είχε πολύ ενδιαφέρον. «Υπάρχει πολύ χιούμορ στη σχέση τους, παρ' όλο που είναι ταινία εποχής. Η μεταξύ τους σύνδεση δίνει την εντύπωση μίας μοντέρνας ιστορίας» σχολιάζει ο Madden. «Ο Πρίγκιπας μαθαίνει πολλά από τη Σταχτοπούτα. Ο χαρακτήρας είναι έξυπνα γραμμένος με την έννοια ότι εκείνη προκαλεί τον τρόπο σκέψης του και εκείνος αποφασίζει να αμφισβητήσει τον Βασιλιά».Ο Madden ήταν ανακουφισμένος που το σενάριο δεν περιέγραφε έναν ρηχό Πρίγκιπα, έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα, αλλά κάποιον έξυπνο, νεαρό άντρα που το κοινό μπορεί να πιστέψει ότι είναι ερωτεύσιμος.

Η Blanchett απέδωσε τον ρόλο με πνεύμα, συναίσθημα και αποχρώσεις. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση η Μητριά να είναι αντιπαθητική και για αυτό την ενσάρκωσε με πνεύμα και συναίσθημα. «Πολλές ιστορίες που λέμε στα παιδιά τα κάνουν να αισθάνονται σαν ήρωες που μπορούν να ξεπεράσουν τα πάντα. Αλλά τα κλασικά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να κρύβει αναποδιές και ότι χρειάζεται πολύ κουράγιο και επιμονή». Όσο για τον χαρακτήρα της κακιάς Μητριάς, τα πράγματα αυτή τη φορά δεν είναι τόσο μονοσήμαντα: «Θέλαμε να δείξουμε στο κοινό ότι αυτός ο χαρακτήρας είχε λογικούς στόχους» επισημαίνει ο Branagh. «Για παράδειγμα, το να θέλει μια ζωή που την εξασφαλίζει οικονομικά αλλά και ένα ευτυχισμένο μέλλον για τις κόρες της είναι κατανοητό, παρ' όλο που ο τρόπος που προσπαθεί να το εξασφαλίσει είναι ακραίος».

Την παράσταση όμως δεν κλέβει μόνο η Blanchett αλλά και η Helena Bonham Carter, που με μαγικούς αυτοσχεδιασμούς κάνει αστεία και στην ουσία παίζει όχι την νεράιδα, αλλά μια καρικατούρα νεράιδας που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε ταινία για την σταχτοπούτα.

Από τους βραβευμένους με συνολικά 6 Όσκαρ Σάντι Πάουελ στα κοστούμια και Ντάντε Φερέτι στα σκηνικά μέχρι τον διευθυντή φωτογραφίας των «Mamma mia!» και «Thor» Χάρη Ζαμπαρλούκο και τον μόνιμο μουσικό συνεργάτη του Κένεθ Μπράνα Πάτρικ Ντόιλ (μελωδικά πλούσιο και γεμάτο το σάουντρακ ), ένα κορυφαίο επιτελείο καλλιτεχνικών συντελεστών συνθέτει το παραμυθένια φαντασμαγορικό θέαμα.
Πολλά ψηφιακά εφέ αλλά και γυρίσματα σε φυσικούς-υπέροχα διαμορφωμένους χώρους κρατούν το ενδιαφέρον και προκαλούν ευχαρίστηση και χωρίς εξάρσεις και μελοδραματισμούς που αγγίζουν,ωστόσο,την ευαίσθητη πλευρά του θεατή,ακόμα κι εκείνου που πήγε να δει την ταινία για να κάνει χάρη στα παιδιά του.
Με μότο :"Με καλοσύνη,θάρρος και λίγη δόση μαγείας όλα μπορούν να πάνε καλά",ανθρωποκεντρική, θεαματική, φαντασμαγορική και αισιόδοξη, αυτή η νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας διαθέτει χιούμορ, ευαισθησία και περισσότερο ρεαλισμό, καθώς και μια δυναμική, πανέξυπνη Σταχτοπούτα – χωρίς να χάσει τίποτα από την ακαταμάχητα μαγική της επίδραση.
Άλλωστε, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάθε κολοκύθα θα κρύβει μέσα της μία άμαξα!
Και,ναι,όλοι φύγαμε από την αίθουσα με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας!

Χαριτίνη Μαλισσόβα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου