Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η Διάσωση(The Martian)
Με εκπληκτικά εφέ και αρκετή δόση χιούμορ
144´
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Το 2011 ο προγραμματιστής Άντι Γουέιρ εξέδωσε μόνος του το πρώτο του μυθιστόρημα «The Martian» «Άνθρωπος στον Άρη»(στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος) το οποίο αγοράστηκε από εκδοτικό οίκο τρία χρόνια αργότερα, για να γίνει εν μία νυκτί μεγάλο λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, «το καλύτερο βιβλίο καθαρής επιστημονικής φαντασίας εδώ και χρόνια», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.Το Χόλιγουντ έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα και να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.
Η ταινία κυκλοφόρησε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της NASA για ανακάλυψη νερού στον Αρη.
Άλλοι μιλούν για ευτυχή σύμπτωση κι άλλοι για πανέξυπνο διαφημιστικό κόλπο,ενώ λέγεται ότι η «Διάσωση» είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη scifi ταινία των τελευταίων χρόνων.
Ο ήρωας συμμετέχει σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, όταν μια ξαφνική θύελλα τον παρασύρει και τον τραυματίζει, απειλώντας ταυτόχρονα τη ζωή των υπολοίπων πέντε συναδέλφων του, οι οποίοι αναγκάζονται να απογειωθούν εκτάκτως, θεωρώντας τον νεκρό. Εκείνος όμως καταφέρνει να επιστρέψει στην εγκαταλελειμμένη βάση, όπου πρέπει να επιβιώσει με ελάχιστες προμήθειες και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη.
Με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Η Διάσωση» έχει ένα λαμπερό καστ που περιλαμβάνει επίσης τους Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, και Ντόναλντ Γκλόβερ.
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ γνωρίζει τα κατατόπια του διαστήματος. Μετά τα «Alien: Ο επιβάτης του διαστήματος» και «Blade Runner: Ομάδες εξόντωσης»έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στο σινεμά επιστημονικής φαντασίας.Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στη Διάσωση είναι αδιαμφισβήτητα το χιούμορ της.
Από επιστημονικής άποψης η ταινία είναι αρκετά ακριβής και ενδιαφέρουσα με εκπληκτικά εφέ και όλα αυτά τα στοιχεία την κάνουν μία καλή επιλογή για κινηματογράφο και ίσως μία ματιά στο μέλλον των αστρικών ταξιδιών.
Επιμέλεια:Χαριτίνη Μαλισσόβα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου