Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Blade runner 2049 "Επιστημονική φιλοσοφία με νέο νουάρ στοιχεία "


Blade runner 2049 


"Επιστημονική φιλοσοφία με  νέο νουάρ στοιχεία  "



Η σύλληψη της πρώτης  ταινίας 


Το 1982, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, εμπνευσμένος από το βιβλίο «Ηλεκτρικό Πρόβατο»(«Do Androids Dream of Electric Sheep?») του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, παρουσίασε στο κοινό μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το  «Blade Runner» εγκαινίασε με επιτυχία ένα νέο κινηματογραφικό είδος, ένα νέο-νουάρ επιστημονικής φαντασίας με πρωτόγνωρες εικόνες, πανκ αναφορές και ανεξίτηλα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και μοίρα.

Στο Λος Άντζελες του 2019  η ανθρωπότητα παράγει ανδρoειδή κατ’ εικόνα και καθ ‘ομοίωση, με τεχνητή νοημοσύνη και συναισθήματα, με σκοπό την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τα ανδροειδή όμως θεωρούνται παράνομα στη γη και αν κάποιο από αυτά καταφέρει να επιστρέψει, καταδιώκεται και αποσύρεται. Ο Rick Deckard (Χάρισον Φορντ) είναι ένας «Blade Runner». Δηλαδή ένας κυνηγός επικηρυγμένων με αποστολή τον εντοπισμό και την απόσυρση παραβατικών ανδροειδών.


Blade runner 2049 

30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος Blade runner, ο αστυνομικός Κ (Ryan Gosling), ξεσκεπάζει ένα παλιό μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Rick Deckard (Harrison Ford), έναν άλλο blade runner της αστυνομίας του Λος Άντζελες, που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.


Δεν υπάρχει βιολογική διαφορά μεταξύ των ανθρωποειδών και των ανθρώπων, δεν υπάρχουν μέταλλα και καλώδια κάτω από το δέρμα τους. Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που συντελέστηκε η σύλληψή τους. Ωστόσο, επειδή είναι φτιαγμένοι από τον άνθρωπο θεωρούνται χαμηλότερης αξίας, κάτι που στην ουσία δεν είναι παρά ένας χειρισμός για να μπορούν οι άνθρωποι να νιώθουν λίγο καλύτερα στις αποτρόπαιες συνθήκες της ζωής τους. 


 Έναν χρόνο μετά το εξαιρετικό φιλμ «Η Άφιξη» (Arrival - 2016), ο Ντένις Βιλνέβ, επιστρέφει με την ένατη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Ο Καναδός σκηνοθέτης, τριάντα πέντε χρόνια μετά το θρυλικό «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, στέκεται με σεβασμό απέναντι στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα Φίλιπ Κ. Ντικ και μας χαρίζει απλόχερα μία από τις καλύτερες ταινίες του 2017, αλλά και μία από τις αρτιότερες δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα: «Blade Runner 2049».



Το φιλμ επικεντρώνεται στα ίδια ερωτήματα, επίκαιρα και τελικά διαχρονικά, κάνοντας συγκρατημένη χρήση των ψηφιακών εφέ· ο Καναδός σκηνοθέτης προτιμά και καταφέρνει να κερδίσει τους θεατές μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους, τις προσεγμένες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της και φυσικά την ονειρικά εφιαλτική ατμόσφαιρά της.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά στην ταινία δεν υπάρχει αναφορά στην κοινωνική δικτύωση .

Την φωτογραφία του «Blade Runner 2049» επιμελήθηκε   ο 13 φορές υποψήφιος για Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς ο οποίος χρειάστηκε έξι μήνες μελέτης  προτού το αναλάβει.

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Χάμπτον Φάντσερ και τον Ντέιβιντ Πίπλς.

Όμορφες κοπέλες και καλές ηθοποιοί  πρωταγωνιστούν στη ταινία: η Ανα Ντε Αρμάς, η Σίλβια Χοκς και η Μακένζι Ντέιβις.


«Το Blade Runner διαδραματίζεται το 2019 και ήταν προφητικό με κάποιον τρόπο, αλλά ξέρουμε ήδη ότι το δικό μας 2019 θα είναι διαφορετικό. Οπότε πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το δικό μας 2049, για να σπρώξουμε την ταινία στο δικό της αναμενόμενο σύμπαν. Ο κόσμος του Blade Runner 2049 είναι μια επέκταση του πρώτου Blade Runner, δεν είναι απλώς μια επέκταση της πραγματικότητας. Πήραμε πολλές αποφάσεις για τον σχεδιασμό. Είδαμε ότι η φύση κατέρρεε στην πρώτη ταινία, οπότε σε 30 χρόνια, η Γη αντιμετωπίζει ακόμα πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες και αυτό φαίνεται σε όλα, από την αρχιτεκτονική μέχρι τα οχήματα και τα ρούχα.»,δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντένις Βιλνέβ(Denis Villeneuve )


Η ταινία (ορθά κατά τη γνώμη μου ) αναμένεται ότι  θα αποσπάσει πολλά βραβεία .

Όσοι περιμένουν να δουν μια ταινία δράσης με τη συμβατική έννοια των χολιγουντιανής παραγωγής  ταινιών επιστημονικής φαντασίας ίσως απογοητευτούν,ενώ άλλοι  θα εκπλαγούν θετικά .

Οι δυόμισι ώρες παραμονής στην αίθουσα αποζημιώνουν με το εξαιρετικό θέαμα και κυρίως με τις σκέψεις που αβίαστα καλείσαι να κάνεις σχετικά με τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το ανθρώπινο από το μη ανθρώπινο, το ζωντανό από το κατασκευασμένο.

Πιστεύω πως  η μεγάλη επιτυχία της ταινίας είναι ότι μπορεί να αγγίξει και το κοινό των πιο απαιτητικών θεατών ,αφού χρειάζεται να χρησιμοποιείς αισθήσεις,αισθητική και σκέψη ταυτόχρονα .


Το  Ηλεκτρικό Πρόβατο, του Φίλιπ Κ. Ντικ κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη από τις εκδόσεις Κέδρος.

(Πηγές:tvxs,Αθηνόραμα ,lifo ,Το Βήμα )





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου