Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ανθολόγιο ημερολογιακής γραφής από την Κατερίνα Σχινά. Κατερίνα Σχινά «Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής»


Ανθολόγιο ημερολογιακής γραφής από την Κατερίνα Σχινά.


Κατερίνα Σχινά «Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής» Πατάκης




Τρία χρόνια μετά από το βραβευμένο   "Καλή και Ανάποδη" (Κρατικό βραβείο δοκιμίου)η Κατερίνα Σχινά παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό "Τα μυστικά του συρταριού"-η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής .


"Πρόκειται για ένα πλούσιο ανθολόγιο 

132 Ευρωπαίων και Αγγλοσαξόνων ημερολογιογράφων με αρχαιότερο τον πλούσιο Εγγλέζο περιηγητή John Evelyn (1620-1706) και τελευταίους τους συγχρόνους μας Μισέλ Τουρνιέ, Τζόις Κάρολ Οουτς, Πίτερ Χολ και Αντι Γουόρχολ. Αγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Ελβετοί, Ρώσοι, Πολωνοί, Αυστριακοί, Ρουμάνοι, Σουηδοί, Ιταλοί, Νορβηγοί, Ολλανδοί, Νεοζηλανδοί και ο Ιάπωνας ποιητής Μπασό (1644-1694) περιγράφουν περιστατικά, κάνουν εξομολογήσεις, καταθέτουν εντυπώσεις, γράφουν σχόλια, πραγματοποιούν οξυδερκείς παρατηρήσεις, διαιωνίζουν παράδοξα επεισόδια, συνθέτουν ποιητικές μεταφορές, συγκροτούν τον εαυτό τους, δημιουργούν το περιβάλλον τους, θέτουν ερωτήματα, αποτιμούν τη ζωή, εκφράζουν θαυμασμό, πονούν, θρηνούν, παρηγορούνται. Μυθιστοριογράφοι, ποιητές, θεατρικοί συγγραφείς, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, δοκιμιογράφοι, εκπαιδευτικοί, φεμινίστριες, φυσιοδίφες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ζωγράφοι, μουσικοί, φιλόσοφοι, θρησκειολόγοι, μερικοί από τους σημαντικότερους πυλώνες του δυτικού πολιτισμού, αλλά και απάνθρωπα τέρατα όπως ο Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, συμμετέχουν σε αυτόν τον εορτασμό της προσωπικής γραφής με ημερολογιακές καταγραφές που χωρίζονται σε έντεκα θεματικές, ανάμεσα στις οποίες ο εαυτός και οι άλλοι, ο έρωτας και η απώλεια, η θρησκεία και ο Θεός, τα ταξίδια και η φύση, η ιστορία και τα όνειρα, αλλά και το ίδιο το ημερολογιακό είδος",γράφει στην Καθημερινή η Ελισάβετ Κοτζιά.


"Η θεματική ανθολόγηση δημιουργεί ενδιαφέρουσες συγκλίσεις ή αποκλίσεις, ιδιαίτερα όταν το ίδιο ιστορικό γεγονός φωτίζεται από διαφορετικές οπτικές. Κάποτε τα ημερολόγιά τους αλληλοκαθρεφτίζονται, όπως συμβαίνει με εγγραφές του Λέοντα και της Σοφίας Τολστόι ή την ημερολογιακή συνάντηση δύο δεκαοκτάχρονων φοιτητών, του Ζιντ και του Πιερ Λουίς. Και οι δύο καταγράφουν τις εντυπώσεις τους από την πραγματική τους συνάντηση, το πρωί της 14ης Μαΐου 1887",επισημαίνει ο Αριστοτέλης  Σαΐνης στην κριτική του για το βιβλίο στην εφημερίδα των Συντακτών.


Όπως και να ’χει,συμπληρώνει, η ευαίσθητη και στην προσωπική γραφή Κατερίνα Σχινά δημιούργησε ένα πρωτοφανές, ακόμα και για τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, πανόραμα της ημερολογιακής γραφής στο πέρασμα των αιώνων, στο οποίο αξίζει να περιηγηθεί κανείς είτε επιλέγοντας μια γραμμική ανάγνωση είτε κινούμενος από τα βιογραφικά σημειώματα και το ευρετήριο στα κείμενα, ή, τέλος, κάνοντας άλματα από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.


(Πηγές:Καθημερινή,Εφ.των Συντακτών)


Χ.Μ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου