Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015


 

Έντγκαρ Άλλαν Πόε
«Τα Νεανικά» & «Τα Ανάλεκτα» Ποιήματα
Εκδ.Gutenberg
Επιμέλεια:Χαριτίνη Μαλισσόβα


Από τις Εκδόσεις Gutenberg, κυκλοφορούν Τα Νεανικά και Τα Ανάλεκτα Ποιήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε σε πρόλογο και μετάφραση του Γιώργου Βαρθαλίτη και επιμέλεια Δημήτρη Αρμάου.
Τα Ποιήματα του Edgar Allan Poe ανήκουν στα πλέον εμβληματικά και δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και στις σημαντικότερες εκδηλώσεις της ιδιοφυίας του δημιουργού τους.


 
«Τα Νεανικά» εμπεριέχουν τα ποιήματα της νεανικής ηλικίας του Πόε. Εκδηλώσεις μιας πρώιμης, ασυνήθιστης και βασανισμένης ιδιοφυίας, ανήκουν στα σπουδαιότερα έργα του Πόε. Συμπεριλαμβάνουν τις μεγάλες συνθέσεις του Αλ Ααραάφ και Ταμερλάνο, καθώς και μικρά έξοχα λυρικά.
 
 
«Τα Ανάλεκτα» περιλαμβάνουν όλα τα ποιήματα της ωριμότητας του Πόε. Εδώ θα συναντήσει κανείς μερικά από τα πλέον εμβληματικά και αγαπημένα ποιήματα, όχι μόνο του Πόε αλλά γενικότερα της σύγχρονης λογοτεχνίας, όπως Το Κοράκι, την Άνναμπελ Λη, το Ουλαλούμ και άλλα, πολλά από τα οποία μεταφράζονται για πρώτη φορά στη νεοελληνική. Και τα δύο βιβλία συνοδεύονται από την κλασσική εικονογράφηση του Heath Robinson.
Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe, 19 Ιανουαρίου 1809– 7 Οκτωβρίου 1849) ήταν Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Θεωρείται πρωτοπόρος στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο ανέπτυξε μέσα από τις τρεις ιστορίες του με ήρωα τον Ωγκύστ Ντυπέν (Auguste Dupin), μεταξύ αυτών Οι Δολοφονίες της Οδού Νεκροτομείου. Τα έργα αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις μεταγενέστερες ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, με κεντρικό ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.
Η φήμη του Πόε υπήρξε αρκετά μεγάλη τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Αμερικανοί λογοτέχνες που εκτιμούσαν το έργο του και επηρεάστηκαν από αυτό, ήταν ο Ουώλτ Ουίτμαν, ο Χ. Φ.Λάβκραφτ, ο Γουίλιαμ Φώκνερ, καθώς και ο Χέρμαν Μέλβιλ.
Αντιθέτως, ο Μαρκ Τουαίην υπήρξε αυστηρός κριτής του, όπως και ο ποιητής Τ. Σ. Έλιοτ, ο οποίος ωστόσο εκτιμούσε το κριτικό του έργο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου